Hieronta ja vyöhyketerapia

Klassinen hieronta

Hieronta hoitomuotona on tuhansia vuosia vanha: ihmiset ovat kautta aikojen huomanneet saavansa siitä avun kehon kolotuksiin. Nykyinen elämäntapamme arkipäivän kiireineen asettaa kehollemme paljon haasteita, jolloin pehmytkudokset, lihakset ja lihaskalvot voivat kipeytyä ja jännittyä monesta eri syystä mm. treenaamisesta tai treenaamatta jättämisestä, virhekuormituksesta, näyttöpäätetyöskentelyn seurauksena, venyttelyn tai nesteytyksen puutteesta, tapaturmien tai jonkun muun sairauden seurauksena, hermostollisista syistä, huonon hengityksen tai stressaavan arjen tai elämäntilanteen seurauksena. Olkoonpa syy mikä hyvänsä, hieronta on tarpeellinen osa kehonhuoltoa ja omasta hyvinvoinnista huolehtimista. Hyvä hieronta purkaa tehokkaasti jännityksiä, tasapainottaa ja rauhoittaa hermostoa sekä nopeuttaa kehon palautumista rasituksesta.

Klassinen hierontahoito voi olla rentouttava ja/tai muokkaava.

Rentoutushieronta on usein kokohieronta, jossa tavoitteena on kehon ja mielen kokonaisvaltainen rentoutuminen. Rentoutushieronta aktivoi nestekiertoa ja parasympaattista, rauhoittavaa hermostoa, jolloin kehon oma kyky korjata, uudistaa ja tasapainottaa elintoimintoja paranee aina solutasolla asti. Rentoutushieronnassa otteet ovat pääosin miellyttävät ja rauhalliset ja rentoutuksen apuna voidaan käyttää lämpöä, eteerisiä öljyjä tai rauhoittavaa musiikkia.

Hoitava eli muokkaava hieronta on ongelma-alueille painottuvaa, lihasta ja lihaskalvoa muokkaavaa ja se tehdään yleensä osahierontana. Toki kokohieronnassakin voi olla näitä kumpaakin. Muokkaavassa hieronnassa korostuvat hankaus- ja kitkahieronta, poikittaiset otteet ja pusertelut ja se on napakamman tuntuista, koska pureudutaan syvemmälle. Liian kivuliasta hieronta ei saa olla, tarkoituksenahan on rentouttaa kudosta. Liika kipu estää tämän tehokkaasti, koska kehon omat suojamekanismit käynnistyvät. Kivun kokemus on yksilöllistä ja siksi on tärkeää, että hoitotilanteessa vuorovaikutus ja kommunikaatio toimivat. Muokkaavan hieronnan apuvälineinä voidaan käyttää myös lämpö- ja kylmäpakkauksia, hoitosalvoja tai -öljyjä. Myös alkututkimus (haastattelu, palpointi, ryhti- ja liikekartoitus) sekä kotihoito-ohjeet ovat oleellisia, jotta ongelmaan päästään mahdollisimman hyvin käsiksi sekä ennaltaehkäistään sen uudelleen syntymistä.

“Siru on pitkän kokemuksen omaava, monipuolinen ja ammattitaitoinen kivun hoitaja. Persoonana Siru on empaattinen, joustava sekä hyvillä energioilla varustettu! Vahvat suosittelut minulta!”
– Marjo

Mobilisoiva hieronta

Mobilisoivan hieronta on muokkaavaa hierontaa ja sen kohteena on erityisesti jokin kehon nivel/nivelet, jonka liikerata on huonontunut, vajaa tai kivulias ja tarvitsee mobilisointia. Jokaisen hoitokerran alussa tehdään haastattelu ja liikeratatutkimus, jonka perusteella arvioidaan mobilisointitarve ja paikallistetaan ongelmakohdat. Hoito tapahtuu eri tekniikoita käyttäen (mm. MET, vipuvarsitekniikat, passiiviset venyttelyt, liikemobilisaatio), mutta kaiken perustana on pehmytkudosten eli lihasten, lihaskalvojen ja jänteiden huolellinen käsittely hieronnalla.  Hoidon välissä ja etenkin lopussa tutkitaan liikeradat uudelleen, jotta voidaan arvioida muutos. On myös tärkeää, että asiakas saa ohjeita ja kannustusta omatoimiseen harjoitteluun, jotta hieronnalla saadut tulokset saadaan pysyviksi. Jos tai kun niveliä ei käytä niiden koko liikelaajuudessa, nivelten voiteluaine jähmettyy tai kuivuu sekä pehmytkudokset nivelten ympärillä kutistuvat ja kiristyvät, mikä pienentää liikelaajuuksia entisestään ja tekee liikkeistä kivuliaita. Nivel (niin kuin koko ihminen) on luotu liikkumaan, liike voitelee nivelet ja vetreyttää lihakset ja lihaskalvot. Muista kuitenkin edetä rauhallisesti, varsinkin kuntouttavassa vaiheessa. Liika on tässäkin liikaa ja aktivoi kehon suojamekanismit aiheuttaen lihasspasmeja tai liikarasitustiloja.

Triggerpistekäsittelyt

Triggerpiste on lihaksen/lihaskalvon pistemäinen, herkistynyt kohta ja sitä ympäröi jännittynyt juoste. Triggerpisteen toiminta ja rakenne ovat muuttuneet muuhun ympäröivään kudokseen nähden ja se on herkkä paineelle aiheuttaen tyypillistä säteilykipua, lihasjännitystä tai hermostollisia reaktioita. Triggerpiste voi syntyä liiasta tai liian vähäisestä kuormituksesta tai vaikkapa jonkin trauman seurauksena virheellisestä kuormituksesta. Se voi olla itse kivulias tai kipu voi tuntua sen säteilyalueella. Triggerpisteet ovat nykykäsityksen mukaan yli 90% akupunktiopisteitä ja seuraavat kehon myofaskiaalisia linjoja. Triggerpistekäsittelyssä on tärkeää tutkia nuo linjat ja löytää pahimmat ongelmakohdat. Ihmisellä on kehossaan tuhansia triggereitä, joten kaikkia ei ole mielekästä hoitaa, ei senkään takia, että triggerkäsittely on usein hieman kivuliasta ”kaivelua”. Tässäkään tarkoitus ei ole kivun tuottaminen itseisarvona ”mitä enempi sattuu, sitä tehokkaampi se on”-metodilla, vaan piste pyritään saamaan rennoksi ja kivuttomaksi. Parhaiten se tapahtuu vähitellen painetta/kitkahieronnan voimakkuutta lisäten. Triggerpisteen jännityksen vapautuminen tuo usein välittömän helpotuksen tunteen. Triggerkäsittely palauttaa lihakseen/lihaskalvoon normaalin rakenteen sekä oikeanlaisen ketjuuntumisen, jolloin lihas kykenee toimimaan tarkoituksenmukaisesti ja voimantuotto liikeketjussa paranee.

“Olen käynyt säännöllisesti hieronnassa jo kahden vuoden ajan. Hieronnan avulla olen välttynyt pahemmilta lihasjumeilta. Aiemmin vaivannut olkapään kipu on pysynyt kokonaan poissa”.
– Kimmo

Koko kehon vyöhyketerapia eli refleksologia

DSC_0428Vyöhyketerapia on vanha kehonhoitomuoto, sillä siitä on viitteitä eri puolilta maailmaa jo muinaisen Egyptin ajalta. Varsinaiseksi hoitomuodoksi se alkoi kehittyä 1920-luvulla, kun amerikkalaiset lääkärit alkoivat tutkia intiaanien muinaista hoitomuotoa. Sen mukaan kehon kummatkin puoliskot – oikea ja vasen – on jaettu pitkittäisiin linjoihin, vyöhykkeisiin. Esim. hammasoperaatioiden kipu hoidettiin etsimällä ”hammaslinjan” päätepisteet kämmenistä ja jalkateristä. Sittemmin refleksologia eli koko kehon vyöhyketerapia on kehittynyt heijastehoitojärjestelmäksi, jossa jokaisella kehon osalla, elimellä ja toiminnolla on oma heijasteensa esimerkiksi jalkaterän kartalla. Näitä heijastekarttoja on eri puolilla kehoa ja jokaisella niistä on oma luonteensa. Jokaisessa ihmisen solussa on tieto kokonaisuudesta (dna), niin myös jokaisessa heijasteessa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kehon omia korjaavia, tasapainottavia ja uudistavia prosesseja voidaan stimuloida eri pisteistä.  itse hoidan säären, reiden, selän, korvien ja pään heijasteita, silloin tällöin myös käsistä. Heijasteiden kiputilat tai kudosmuutokset kertovat ko. elimen/toiminnon epätasapainotilasta, jotka voidaan tasapainottaa hieromalla ja painelemalla heijastetta.

Edustan refleksologiassa Karl Axel Lindin pohjoismaista koulukuntaa. Olen hoitanut vyöhyketerapialla mm. hormonaalisia ongelmia, stressiä, unettomuutta, ahdistuneisuutta, nivelongelmia ja suolisto-ongelmia. Vyöhyketerapia on hyvin kokonaisvaltaisesti rentouttava, holistinen hoitomuoto. Sen voi yhdistää myös hierontahoitoon ja olen käyttänyt sen tukena myös NLP:tä mm. mielikuvaharjoituksia sekä hengitysharjoituksia. Refleksologiaa teen käsilläni ja/tai hoitopuikoilla sekä käytän tarvittaessa pieniä magneettinastoja korvien vyöhykkeissä.

“Olen saanut hieronnasta avun lonkkien ja jalkojen yösärkyyn. Hieronnan jälkeen nukun aina seuraavan yön kuin tukki ja uni säilyy parempana pitkään. Sirun ote on mielestäni sopivan napakka, mutta hänelle kehtaa kyllä sanoa, jos tuntuu liikaa”.
– Mies 65 v.

Imukuppihieronta

DSC_0405Imukuppihieronta tunnetaan myös nimillä liuku- tai kuivakuppaus. Se on vanha kiinalainen hoitomuoto ja tehdään silikonista valmistetuilla kupeilla. Se muistuttaa perinteistä kuppaushoitoa, mutta ihon pintaa ei rikota ja hoito on veretön ja kivuton. Hoito perustuu alipaineeseen:  kun kuppi asetetaan iholle, sen sisään muodostuu alipaine ja alla oleva pehmytkudos vetäytyy kupin sisään. Alipaine pehmittää tehokkaasti sidekudosta/lihaskalvoa ja aktivoi pintaverenkiertoa ja kuona-aineiden poistumista, imunestekiertoa. Alipaineen voimakkuus, aika ja hoitotuntuma säädetään yksilöllisesti: ensin valitaan lempeä imu, iso kuppi sekä lyhyt vaikutusaika ja edetään siitä tarkoituksenmukaisesti. Käytän kuppeja sekä liu’uttamalla (hyvin tehokas lämpövaikutus ja pintaverenkierron elvytys) että paikallisesti aku- eli triggerpisteissä. Vaikka 15 minuutin imukuppihieronnan sanotaan vastaavan teholtaan tunnin tavallista hierontaa, käytän kuppeja pääasiassa osana hierontaa tai vyöhyketerapiaa. Kupit tuntuvat miellyttäviltä ja hoito hyvin rentouttavalta. Sopii hyvin lihasjännityksiin, myofaskiaaliseen kipuun ja triggerpisteisiin.  Ihoon saattaa jäädä pienet ympyrät hoidon jälkeen pariksi päiväksi riippuen kuonamäärästä ja ihon/kudosten reagoinnista. Hoidon esteistä puhutaan vastaanotolla tarkemmin, mutta tärkeimpiä ovat suonikohjut, luomet, verenohennus- ja kortisonilääkeet, kuume ja tulehdussairaudet sekä vakavat yleissairaudet. Hoidon jälkeen, niin kuin hieronnan ja vyöhyketerapian jälkeen on hyvä nauttia runsaasti vettä lisääntynyttä aineenvaihduntaa ja imunestekiertoa tukemaan.