Mitä Seasonal Yoga on?

lyhdytOnnensirun joogatunnit perustuvat Seasonal-ajatteluun. Sen perusolettamus on, että ihminen on osa luontoa ja että luonnon rytmit mm. vuorokauden ja vuodenajat vaikuttavat meihin. Jokaisella on tästä varmasti omakohtaisia kokemuksia: miten aamulla tai illalla on erilainen olo tai millaista energiaa kesä tai talvi edustaa. Seasonal Yoga -harjoituksen avulla pyritään tasapainoon kulloisenkin ulkoisen energian kanssa.

Seasonal Yoga yhdistää hatha joogan ja perinteisen kiinalaisen filosofian ja terveystiedon. Kuhunkin vuodenaikaan sopivien ja sen energiakanavia stimuloivien jooga-asanoiden lisäksi tunnilla tehdään mm. Qigongin energiaa tasapainottavia liikkeitä tai käytetään apuna pehmeitä ja aromaterapeuttisia Chiball-palloja. Bodyclock eli kehonkello-harjoitus puolestaan pohjautuu oman vuorokausirytmin tasapainottamiseen. Monet elintoiminnoistamme noudattavat tiettyä vuorokausirytmiä. Kehon sisäinen biologinen kello vaikuttaa siihen, mitä kehossamme tapahtuu eri vuorokaudenaikoina. Lue lisää www.seasonalyoga.fi

Perinteinen kiinalainen lääketiede / terveystieto sisältää neljä pääkäsitettä, jotka selittävät kaikkia elämän osa-alueita:

Chi on meidän elämän energiamme. Chi voi olla ehtynyt tai se voi tulla liialliseksi huonojen ruokailutottumuksien, elämäntapojen tai negatiivisten tunteiden vuoksi.  Chin epätasapaino aiheuttaa ongelmia. Stressi ja kehon jännitystilat ovat yleisimpiä seurauksia ehtyneestä Chi: stä. Harjoitukset, joita seuraa syvärentoutus ovat erinomainen tapa tasapainottaa kehoa sekä uudistaa ja vahvistaa Chi: tä.

vuodenaikaympyräYin ja Yang ovat vastakohtaiset toisiaan täydentävät energian tasot, jotka ovat jatkuvassa liikkeessä ja pyrkivät tasapainoon kaikessa. Kuten luonto, on kehommekin jatkuvassa liikkeessä ja muutoksessa.  Epätasapainoa voi esiintyä jos tätä luonnollista virtaa vastustetaan. Tällöin on seurauksena joko liiallinen tai liian vähäinen Yin tai Yang.

Meridiaanit ovat näkymättömiä kanavia, joissa energia virtaa. Epätasapaino yhdessä tai useammassa meridiaanissa heikentää koko kehoa. Sisäelimet toimivat yhteistyössä meridiaaniverkoston kanssa. Toiset elimet ovat Yin (varastointi) ja toiset taas Yang (prosessointi). Jos meridiaani on tukkeutunut, se ilmenee siihen liitetyn sisäelimen epätasapainona. Epätasapaino voi johtaa sairauteen.

Luonnon viisi elementtiä – Puu, tuli, maa, metalli ja vesi ovat muotoja joissa Yin ja Yang ilmentyvät. Jokaisella elementillä on oma sisäelinpari, vuodenaika ja luontoon peilaavat ominaisuudet. Päämääränä on saada kehon energia ja elämäntoiminnot samaan rytmiin luonnon kiertokulun kanssa.

“Tykkään Onnensirun joogista, koska ryhmä on sopivankokoinen, jotta opetettavat asanat näkee hyvin ja Siru pystyy/ehtii tarvittaessa korjaamaan asanan “kädestä pitäen”, jos sen tekee väärin. Siru ohjaa asanat selkeästi. Myöskin tila, missä joogaharjoitukset pidetään, on miellyttävä, siisti ja tunnelmallinen.”
– Nainen 53 v.
Katso tuntikuvaukset
Katso käytännön ohjeita