KESÄ ON ENERGIATANKKAUKSEN VUODENAIKA

Kesä on vuodenajoista aktiivisin, lämpimin ja intohimoisin kuten sen väri –punainen- meille kertoo. Sen sosiaalinen energia on avoin uusille asioille, ihmisille ja tapahtumille. Kesällä luonto puhkeaa kukkaan täydellä teholla ja kaikille aisteille riittää ihasteltavaa: kaikkialla näkyy tuhansia eri vihreän sävyjä puissa, pensaissa ja ruohikoissa, voit tuntea niiden tuoksun, johon yhdistyy monien eri kukkien väriloisto. Voit kuulla lintujen laulavan ja tunnet auringon lämmön ihollasi. Kesä on kiihkeää kasvun aikaa ja täällä pohjoisella pallonpuoliskolla pitkä valoisa aika kestää melkeinpä kellon ympäri. Tallenna kesän voimakas energia itsellesi seuraavasti:

–        ENERGIAA AURINGOSTA. Kesän energian lähde on lämpimänä porottava aurinko, joten vietä aikaasi ulkona niin paljon kuin mahdollista. Nauti valosta ja lämmöstä ja kerää auringonsäteiden luonnollinen D-vitamiini ihollesi. Unohda aurinkovoiteet ja vietä auringossa maltillisia aikoja kerrallaan niin, ettet pala.

–        ENERGIAA RAVINNOSTA. Kesä on tuoreiden kasvisten, hedelmien ja marjojen kulta-aikaa, joten tee niistä ruokavaliosi perusta. Suosi tuoretta lähiruokaa, joka on kevyttä, tuoretta, raakaa tai kevyesti kypsennettyä, ravintopitoista ja vesipitoista. Vältä eineksiä, maitotaloustuotteita, punaista lihaa ja höttöhiilareita. Kesällä on hyvä juoda paljon vettä, mutta muista huolehtia myös suola- ja mineraalitasapainostasi, ettei se alene liikaa juomisen tai hikoilemisen seurauksena.

–        ENERGIAA LIIKUNNASTA. Kesän liikunta on sydämen sykettä nostavaa, jotta se antaa sydämelle ja verenkiertoelimistölle töitä. Se on aktiivista ja sosiaalista, joten ryhmäliikuntamuodot ovat omiaan kesäaikana.  Kesällä urheillaan luonnollisesti ulkona, missä happi hellii hengityselimistöä.

–        ENERGIAA LUONNOSTA. Kesällä luonto on kauneimmillaan ja myös aktiivisimmillaan, joten anna sen tarjota sinulle parastaan. Kulje metsässä, pyöräile merenrantaan, tee piknikki niitylle tai kiipeä korkealle kalliolle. Luonnossa voit olla aktiivinen liikkuja tai hiljainen nautiskelija, molemmissa tapauksissa luonnon rauha tarttuu mieleesi.

–        ENERGIAA IHMISISTÄ.  Kesä on sosiaalinen, ystävällinen ja charmikas, joten hakeudu ihmisten ilmoille niin paljon kuin mahdollista. Kesä rakastaa tanssia, juhlia ja ystävien tapaamisia ja kesällä on helppoa saada myös uusia tuttuja monissa eri kesätapahtumissa. Kulttuuria kaikille aisteille!

–        ENERGIAA INTOHIMOISESTA TEKEMISESTÄ.  Kesä rikkoo rajoja ja haastaa sinut tekemään jotain uutta. Mieti, mitä haluaisit tehdä ja ala sitten tekemään sitä. Kyse voi olla vaikkapa pienestä harrastuksesta. Mikä tekee sinut onnelliseksi? Nauti elämästä!

–        ENERGIAA AIKATAULUTTOMUUDESTA. Kesä on monelle loma-aikaa, jolloin arjen aikataulut eivät paina. Vaikka sinulla ei olisikaan lomaa, jätä tilaa spontaaniudelle, sillä kesä rakastaa sitä. Yllätä itsesi rohkeilla ex tempore-valinnoilla, siitä ne seikkailut syntyvät.

VARO! Kesällä ylikuumenemisen vaara on suuri, koska kesä on niin hektinen, kuuma ja dynaaminen.  Sen energia voi polttaa tai palaa loppuun nopeasti. Kesällä on tarkoitus nauttia elämästä, mutta muista kerätä energiaa myös talteen talvikautta varten.  Jos tuntuu, että alkaa mennä vähän liian lujaa, on tullut vietettyä sosiaalista elämää, juhlittua ja grillailtua, seuraavista keinoista on apua tasapainon löytymiselle uudelleen: meditaatio vastakohtana sosiaalisuudelle, viilentävät ruuat (edellä mainitut tuore ruoka (keitetty, kevyesti höyrytetty), vesipitoiset ruuat) vastakohtana grilliruuille ja puhdas vesi vastakohtana alkoholille. Yin jooga toimii tehokkaana kesän voimakkaan yang energian tasapainottajana.