KEVÄT: PUHDISTA KEHO JA MIELI UUTTA VARTEN
Kevään vuodenaika alkaa maaliskuusta. Kevätpäiväntasauksen jälkeen vuorokaudessa on enemmän valoa kuin pimeyttä. On uuden vuodenkierron ja kasvukauden alkamisen aika. Keväällä energia nousee talven seesteisemmän ajan jälkeen. Uudet tuulet puhaltavat ja katse suuntautuu eteenpäin. On aika laittaa talven aikana pohtimasi asiat liikekannalle ja tehdä päätöksiä. Pidä itsesi kanssa kevätkokous ja laadi vuosisuunnitelma: mitä haluat tältä vuodelta? Mitkä on tavoitteesi? Minnepäin haluat elämässäsi mennä?
Kevään elementti on PUU. Kuvittele itsesi puun kaltaiseksi: sinulla on vahvat juuret eli jalat, joiden varassa pysyt pystyssä ja vahva runko eli keskivartalon tuki. Nämä tuovat sinulle vakautta. Kuitenkin teet joka vuosi uusia oksanhaaroja, jotka keväisin puhkeavat lehteen. Ne ovat mahdollisuuksia, uusia elämän osa-alueita, jotka vievät eteenpäin. Tämä tarkoittaa muutoksia, päätöksiä ja organisointia. Ne ovat asioita, joihin tarvitaan joustavuutta. Puu ihmisessä tekee sinusta rakentavan toiminnan ihmisen. Siihen liittyy motivaatio, organisointikyky ja itsensä johtaminen.
Kevään meridiaanit ovat maksa ja sappirakko. Maksa on pitkän talven jäljiltä kuormittunut kuona-aineista, joten se kaipaa keväisin puhdistamista, jotta se toimisi tasapainoisemmin. Maksan kuormittumisen saatat kokea turhautumisena tai kiukkuna ja ”sappi voi kiehua”. On tärkeää purkaa tuo kiukku rakentavasti esim. ulkoilemalla tai vaikkapa varjonyrkkeilemällä ja suunnata se mielekkäämpään tekemiseen. Kiukun vastakohta on myötätunto itseä ja toisia kohtaan. Kohdista siis maksan voimakas energia ystävällisiin tekoihin. Kevään energia pitää liikkeestä, käytä sen draivi positiiviseen tekemiseen motivaattorina, älä kiukutteluun tai negatiivisesti.
Kehon puhdistuskuuria voit pitää ravinnon avulla (detox-tipat, viherjauheet, paastot). Muista juoda myös paljon vettä puhdistumisen ja nestekierron/aineenvaihdunnan vauhdittamiseksi. Kevään maku on hapan, joten voit aloittaa aamusi esim. juomalla lasillisen huoneenlämpöistä vettä, johon puristat puolikkaan sitruunan mehun. Puhdistautumista voit tehostaa myös lisäämällä liikuntaa tai vaikkapa saunomalla. Muista myös puhdistaa mieli häiritsevistä tunteista tai ajatuksista (joogaa, meditoi) ja ympäristö (kevätsiivous). Kevään aisti on näkö: helli sitä siis kaikella ”silmää hivelevällä”: valolla, väreillä, kauniilla asioilla tai teoilla. Myös vuosisuunnitelman laatimisella luot visioita tulevaan.