Faskiahieronta

Kaikki alkoi hierojaksi valmistuttuani v. 2007. Sen jälkeen olen käynyt lukuisia koulutuksia niin manuaalisista, mielen ja hengityksen harjoittamisen kuin liikkeen ja kehonhuollon tekniikoista ja hoitoprotokollista (katso kaikki koulutukset Onnensirussa tapahtuu-Siru kouluttautuu -sivulta) ja niistä kaikista on vuosien saatossa on muovautunut omanlaiseni kombinaatio – käsialani.

Tällä hetkellä tituleeraan itseäni faskia- ja viskeraalimanipulaatioon erikoistuneeksi (viskeraalin koulutus käynnissä) koulutetuksi hierojaksi, sillä tekemiseni pohjautuu mitä suurimmassa määrin faskian eli kehon sidekudoksen ja lihaskalvojen kautta työskentelyyn. Tottakai samalla käsittelyä saavat myös lihakset, mutta pääosassa on myofaskiaaliset jatkumot. Viskeraalimanipulaation kautta osansa saavat myös sisäelimet.

Faskian eli kehomme sidekudoksen ja lihaskalvojen merkitys ihmisen anatomiassa ja fysiologiassa on tieteen nykytutkimuksen mukaan varsin merkittävä. Se on koko kehon peittävä jatkumo, verkosto, mikä tekee siitä yhden kehon viestijärjestelmistä. Se on tärkeä voimansiirrossa, liikkuvuuden määrittäjänä sekä kehon tasapainoisessa toiminnassa. Tekemäni faskiahieronta perustuu näihin jatkumoihin, lihasmeridiaaneihin. Muinaisten kiinalaisten mukaan elämänenergiamme Chi kulkee myös meridiaanijärjestelmässä. Näin vanha ja uusi tieto kohtaavat. Tällainen kokonaisvaltainen ajattelutapa, missä keho, mieli ja energia kohtaavat, on hyvin lähellä sydäntäni, sillä olen ammatiltani myös joogaopettaja Faskian merkitys toiminnallisessa harjoittelussa ja liikkeen hallinnassa tuo oman mausteensa joogaharjoitukseenkin. Käytän paljon joogasta tuttuja liikkeitä ja venytyksiä sekä hengitysharjoituksia hierontatyön tukena, kun opastan asiakkaitani omatoimiseen harjoitteluun.

Faskiahierontaa voi tehdä monella eri tavalla, joista alla kuvaukset triggerkäsittelystä sekä rentouttavasta käsittelystä. Faskiahoito tepsii hyvin myös mm. jäykkyyksiin ja toimintahäiriöihin, kivun ja arpikudoksen hoitoon sekä ennaltaehkäiseväksi hoidoksi. Toimintahäiriö voi poistua kerralla (akuutit), mutta usein tarvitaan ainakin muutamia hoitokertoja. Monet asiakkaat tykkäävät käydä myös ennaltaehkäisevästi esim. kerran kuukaudessa, jotta vammoilta tai vaivoilta vältyttäisiin.


Triggerpiste on lihaksen/lihaskalvon pistemäinen, herkistynyt kohta ja sitä ympäröi jännittynyt juoste. Triggerpisteen toiminta ja rakenne ovat muuttuneet muuhun ympäröivään kudokseen nähden ja se on herkkä paineelle aiheuttaen tyypillistä säteilykipua, lihasjännitystä tai hermostollisia reaktioita. Se voi syntyä liiasta tai liian vähäisestä kuormituksesta tai vaikkapa jonkin trauman seurauksena virheellisestä kuormituksesta. Se voi olla itse kivulias tai kipu voi tuntua sen säteilyalueella. Triggerpisteet ovat nykykäsityksen mukaan yli 90% akupunktiopisteitä ja seuraavat kehon myofaskiaalisia linjoja. Faskiakäsittelyssä on tärkeää tutkia nuo linjat ja löytää pahimmat ongelmakohdat. Koska pisteet ovat arkoja, “makeaa kipua” usein tuntuu. Tarkoitus ei ole kivun tuottaminen itseisarvona ”mitä enempi sattuu, sitä tehokkaampi se on”-metodilla, vaan piste pyritään saamaan rennoksi ja kivuttomaksi. Parhaiten se tapahtuu vähitellen painetta/kitkahieronnan voimakkuutta lisäten ja jännityksen vapautuminen tuo usein välittömän helpotuksen tunteen. Triggerkäsittely palauttaa lihakseen/lihaskalvoon normaalin rakenteen sekä oikeanlaisen ketjuuntumisen, jolloin se kykenee toimimaan tarkoituksenmukaisesti ja voimantuotto liikeketjussa paranee.

Faskiakäsittely voi olla myös hyvin hellävarainen ja hienovaraisia osteopaattisia tekniikoita hyödyntävä hoitokokonaisuus. Silloin pääasiallisena hoitokohteena on pinnallinen faskia, joka sijaitsee ihan ihon alla. Tässä kudoksessa on paljon liikkuvuuteen vaikuttavia hermopäätteitä sekä mm. imunestesuonisto, joten hoidon tarkoitus on paitsi rentouttaa, parantaa liikkuvuutta sekä aineenvaihduntaa. Suosittelen tätä faskianhoitotapaa etenkin pidempiin 90 min. aikoihin.

“Olen käynyt säännöllisesti hieronnassa jo kahden vuoden ajan. Hieronnan avulla olen välttynyt pahemmilta lihasjumeilta. Aiemmin vaivannut olkapään kipu on pysynyt kokonaan poissa”
-Kimmo

“Siru on pitkän kokemuksen omaava, monipuolinen ja ammattitaitoinen kivun hoitaja. Persoonana Siru on empaattinen, joustava sekä hyvillä energioilla varustettu. Vahvat suosittelut minulta!
-Marjo

“Olen hoidattanut faskiavastaanotolla mm. niska-, hartia- ja lapaluukipuja. Siru todellisena ammattilaisena ei antanut periksi ennen kuin vaivan todellinen syy selvisi ja kivut alkoivat hellittämään. On onni omistaa luottohoitaja, jonka puoleen voi kääntyä vaivan kuin vaivan kanssa.”
-Anu