Tuntikuvaukset

Seasonal flow

Seasonal flow eli vuodenaikaflow yhdistää liikkeen (asanat) ja hengityksen pieniksi sarjoiksi, jotka tukevat ja tasapainottavat kunkin vuodenajan energiaa. Hengityksen ja liikkeen yhdistäminen voi tuntua aluksi haasteelliselta, mutta jyvälle pääsee kyllä ajan kanssa. Kaikki tulee aikanaan, sitä ei kannata jännittää eikä ainakaan pidättää hengitystä. Keskity ensin liikkeisiin ja muista hengittää, sillä pääset hyvin alkuun. Flow–tunneilla saatetaan tehdä myös staattisempia harjoituksia eli keskitytään vaikkapa yhteen, vuodenaikaan sopivaan asanaan perusteellisemmin.  Tunti alkaa aina läsnäoloharjoituksella ja päättyy loppurentoutukseen. Tunnilla voidaan tehdä vuodenaikaan sopivia hengitys- tai mielikuvaharjoituksia, Qigong- tai Chiball-liikkeitä sekä restoratiivisia, rentouttavia asanoita. Käytän tunnilla vuodenaikaan sopivaa musiikkia.

Opettamani flow on suhteellisen lempeää ja paneudun huolellisesti linjauksiin. Tarjoan tunnilla variaatioita, joten jokaiselle löytyy oma tapansa tehdä. Kannustan aina kuuntelemaan kehoa ja päivän tilannetta: tarvitsetko tänään rauhallisemman harjoituksen vai kaipaatko haastavampaa, voimakkaampaa vaihtoehtoa.

 

“Joogassa tunnelma on rauhallinen ja seesteinen (eikä turhan jäykkä, saa nauraa jos naurattaa ). Siru on hyvä ohjaamaan ja lempeä. Hyvä kun tulee vaihtoehtoja vaikeille asanoille, mihin ei aina taivu. Jooga on koko kehon ja mielen huoltoa. Olen tullut siihen tulokseen että tämä on parasta (ja ainoaa) oikeasti rankaa huoltavaa systeemiä. Lisäksi joogassa tulee mielenkiintoisia ahaa-elämyksiä liittyen omaan hyvinvointiin sekä varsinkin siihen mitä voi itse tehdä oman hyvinvoinnin eteen.”
-Nainen 47v.

Seasonal yin

Seasonal yin on joogaharjoitus, jossa painotetaan juuri käsillä olevan vuodenajan meridiaaneja tukevia ja stimuloivia asanoita. Yin on hiljaisuuden, olemisen tai tuntemisen joogaa, vastakohta aktiiviselle tekemisen joogalle eli yang joogalle tai vaikkapa kiireiselle arkielämälle. Kiinalaiset lähtevät siitä ajatuksesta, että energiat pitää tasapainottaa: kiireiselle tai aktiiviliikkujalle yin sopii rauhoittamaan ja vähentämään kuormitusta ja stressiä; jos taas olo on ihan vetämätön, silloin parempi valinta on liikkuvampi flow jooga.

Yin joogan asanat ovat pitkäkestoisia, 3–5 minuutin pituisia. Unohda nopeat maksimivenytykset, yinissä lähdetään liikkeelle päinvastoin: hae minimi/sopiva kohta, missä paine tai venytys tuntuu ja jää siihen. Aika ja painovoima tekevät työn ja asana syvenee hengityksen ja lihasten rentoutumisen kautta. Yin asanoissa pyritään siis rentouttamaan lihakset, jotta päästään stimuloimaan myös sidekudosrakenteita. Moni kiristys ja liikelaajuuden väheneminen johtuu kutistuneista, kuivuneista tai toisiinsa liimautuneista sidekudosrakenteista. Yin joogalla tehdään tilaa nivelelle liikkua paremmin ja nesteytetään sidekudosta eli faskiaa paremmin liikettä sallivaksi. Yin-kudos tarvitsee reagoidakseen aikaa ja hitaita, pitkäkestoisia harjoituksia. Pitkä paineen tuntu ikään kuin blokkaa hetkeksi energiakierron ja asanan avaamisen seurauksena energia syöksähtää liikkeelle paremmin liikkuvana, tukoksia avaavasti.

Yin joogassa olet tarkkailija, et suorittaja. Pysähdyt hetkeksi oman itsesi ääreen, laskeudut ajatustesi tasolta kehosi tasolle. Siksi yin-harjoitus on joskus haasteellisinta mielelle, sillä sen tyynnyttäminen ja hiljentäminen sietämään pitkiä paikallaan oloja ja epämukavuutta sekä kuulostelemaan ja tunnustelemaan kehosta kumpuavia tuntemuksia vaatii harjoitusta ja pehmeää keskittymistä. Rauhallinen ja tietoinen hengitys on tässä avainasemassa: hengitys on hyvä (ja miltei ainoa) keino vaikuttaa suoraan oman hermostonsa tilaan ja sitä kautta stressin kokemiseen. Kun hengität tietoisen rauhallisesti ja syvästi palleaa apuna käyttäen, aktivoit kehoa ja mieltä rauhoittavia signaaleja: mieli tyyntyy ja rauhoittuu, keho rentoutuu. Olet luonut hengitykselläsi täydellisen rauhoittavan kehän.

 


“Yin-joogatunneilla notkeuteni on parantunut huimasti. Kehotietoisuuteni on lisääntynyt ja olen oppinut korjaamaan virheellistä ryhtiäni. Joogatuntien myötä kykyni rauhoittua ja rentoutua on lisääntynyt, mikä on tuonut paljon uusia voimavaroja arkeen!”
-Taija